Dr. Roberta Sînziana Plăcintă
Probabil sunteți familiarizați cu termenul „veganism”, care a devenit din ce în ce mai popular în ultimii ani, dar întrebarea este ce înseamnă cu adevărat veganismul?
Prin definiție, veganismul este un mod de viață în care oamenii exclud, pe cât posibil, toate formele de exploatare și cruzime față de animale. Există multe moduri de a trăi vegan. Cu toate acestea, ceea ce este comun tuturor veganilor este o dietă bazată pe plante care evită toate alimentele de origine animală, cum ar fi carnea, peștele și alimentele marine, lactatele, ouăle – precum și evitarea materialelor derivate din animale, a produselor testate pe animale și a locurilor care folosesc animale pentru divertisment.
De ce devin oamenii vegani?
Există în principal patru motive pentru care oamenii aleg să devină vegani și acestea sunt după cum urmează:
Etică
Persoanele care aleg veganismul din motive etice cred cu tărie că toate creaturile vii au dreptul la viață și libertate. Astfel, ei se opun uciderii animalelor pentru a se hrăni sau îmbrăca (cum ar fi hainele din blană și piele) sau abuzului asupra animalelor în ferme, în scopuri de cercetare sau la circ.
Acest concept se regăsește în filosofia yoghină, numită „ahimsa” sau „non-violență”. Ahimsa înseamnă !”non-injury” și !”non-killing”. Aceasta implică evitarea absolută a vătămării de orice fel a creaturilor vii nu numai prin acțiuni, ci și prin cuvinte și gânduri. Acest principiu este, de asemenea, unul dintre motivele pentru care oamenii devin vegani din motive spirituale.
Sănătate
Un motiv comun pentru care oamenii devin vegani este datorită beneficiilor pentru sănătate care vin odată cu acest lucru
Dietele bogate în carne (în special carne roșie) au fost asociate cu cancerul, bolile de inimă și diabetul de tip 2, în timp ce dieta bazată pe plante a fost asociată cu un risc mai scăzut de deces prematur din cauza bolilor.
Cercetările au arătat, de asemenea, că o dietă vegană vă poate îmbunătăți digestia și vă poate reduce riscul bolii Alzheimer.
Alimentele pe bază de plante sunt mai bogate în fibre, în timp ce produsele de origine animală nu conțin aproape deloc fibre. Astfel, veganismul este asociat cu o sănătate digestivă mai bună.
Produsele animale sunt principalele surse alimentare de grăsimi saturate. Prin urmare, consumul de alimente care conțin acest tip de grăsimi crește nivelul colesterolului și conduce la riscuri ridicate de boli de inimă și accident vascular cerebral.
Diabetul de tip 2, precum și sindromul metabolic, pot fi reduse prin urmarea veganismului. Cercetările au arătat că, prin consumul de alimente vegane, crește sensibilitatea la insulină și absorbția glucozei. Se maximizează metabolismul trigliceridelor și semnalizarea căii insulinei.
Persoanele care urmează o dietă vegană tind să aibă un indice de masă corporală (IMC) mai mic decât alte persoane. Un studiu a raportat că dietele vegane au fost mai eficiente pentru pierderea în greutate decât orice altă dietă vegetariană.
Conținutul ridicat de grăsimi și hormonii prezenți în produsele de origine animală precum laptele, brânza și alte produse lactate pot duce la apariția cancerului de sân. Cercetările finanțate de National Cancer Institute, National Institutes of Health și World Cancer Research Fund au arătat că femeile care consumau între 1/4 și 1/3 cană de lapte de vacă pe zi aveau o creștere cu 30% a șanselor de cancer la sân. O cană pe zi a crescut riscul cu 50%, iar 2-3 căni au fost asociate cu o creștere de 80% a șanselor de cancer mamar. Dar studiul citează cercetări care arată că veganii, dar nu și lacto-ovo-vegetarienii, suferă mai puțin de cancer mamar decât non-vegetarienii.
Consumul regulat de produse lactate a fost, de asemenea, asociat cu cancerul de prostată și cu un risc mai mare de fractură de șold la bătrânețe după ce au consumat lapte la o vârstă mai fragedă. De asemenea, un studiu de sănătate realizat la Harvard timp de 12 ani a constatat că cei care au consumat cel mai mult calciu din produsele lactate